Меню навігації

Відеоматеріали

28 квітня – Всесвітній День охорони праці

Квітень 28th, 2021

Відповідно до Указу Президента України від 18.08.2006 № 685/2006, щороку 28 квітня, у Всесвітній день охорони праці, в Україні відзначається День охорони праці. За рекомендацією Міжнародної організації праці девіз зазначеного заходу у 2021 році – «Передбачати, готуватися та реагувати на кризи – Інвестуймо зараз у стійкі системи БЗР».

Пандемія COVID-19 обумовила вибір теми Всесвітнього дня охорони праці і у 2021 році. Минулого року вірус зупинив життя цілої планети і внаслідок цього, звичайно, постраждали як роботодавці, так і працівники. Наслідки негативного впливу коронавірусно їінфекції на сферу праці доводиться долати до цього часу. Разом з кризою прийшло усвідомлення важливості зміцнення систем безпеки та здоров’я на роботі (далі — БЗР), включно зі службами безпеки та охорони здоров՚я, як на національному рівні, так і на рівні підприємств. Саме тому Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі буде присвячений стратегіям  зміцнення національних систем БЗР та спрямованим на посилення життєстійкості та протидії нинішнім і майбутнім кризам з урахуванням винесених уроків і набутого досвіду в сфері праці. Як скласти наказ про температурний скринінг

Новий девіз  Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі — 2021: передбачати, готуватися та реагувати на кризу — Інвестиції у стійкі системи безпеки та здоров’я на роботі (World Day for Safety and Healthat Work 2021 — Anticipate, prepare and respond to the crisis — Invest in resilient OSH systems). Як наголошують у МОП, пандемія торкнулася майже кожного аспекту у світі праці — від ризику передачі вірусу на робочих місцях до загроз, які виникли внаслідок ужиття заходів, спрямованих на запобігання поширенню вірусу. Зокрема масштабний перехід на дистанційну роботу містить потенційні ризики для безпеки та здоров’я працівників, а саме психосоціальні ризики та ризики насильства. У 2021 році Всесвітній день безпеки та здоров’я на роботі присвячений залученню потенціалу елементів системи БЗР, визначених у Конвенції 2006 року про основи, що сприяють безпеці та здоров’ю на роботі (№ 187). МОП прагне показати важливість створення стійких систем БЗР та інвестування коштів у них. Організація висвітлюватиме як регіональні, так і національні приклади зменшення і попередження поширення COVID-19 на робочому місці.