Меню навігації

Відеоматеріали

Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності

Червень 1st, 2020

З 01.06.2020 по 05.06.2020 відповідно до наказу директора від 01.06.2020 №99  у ДНЗ «Охтирський центр ПТО» проходить Тиждень знань з основ безпеки життєдіяльності.

Ви можете переглянути фільми :

Основи безпеки життєдіяльності людини за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=TJNG05VjWNc

Безпека життєдіяльності дітей під час літніх канікул за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=igpEvjNg1W8

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, захворювання може передаватися від людини до людини через дрібні краплі, які виділяються з носа або рота хворого COVID-19 при кашлі або чханні.

Медичні експерти ВООЗ радять триматися від хворої людини на відстані більше 1 метра. Водночас наукова журналістка Ханна Девлін, посилаючись на рекомендації для працівників шпиталів, радить відійти від людини, що чхає або кашляє більше 10 хвилин, на відстань як мінімум двох метрів — на більш близькій дистанції існує ймовірність зараження вірусом повітряним шляхом.

Заходи індивідуального захисту, яких рекомендує дотримуватися ВООЗ

  • Регулярно обробляйте руки спиртовмісним засобом або мийте їх з милом. Якщо на поверхні рук присутній вірус, то їх обробка таким засобом або миття з милом вб’є його.
  • Тримайтеся на відстані не менше одного метра від людей, які кашляють або чхають. Це необхідно для того, щоби не вдихнути краплі, що виділяються з носа або рота іншої людини, яка може бути інфікована вірусом COVID-19.
  • Мінімізуйте контакт рук з очима, носом і ротом, оскільки своїми долонями ми торкаємося безлічі предметів, на які міг потрапити вірус. Таким чином, вірусні частинки при дотику до очей, носа або рота можуть потрапити до організму.
  • Кашляючи або чхаючи, прикривайте рот або ніс згином ліктя (але не долонею) або серветкою, яку після використання варто відразу ж утилізувати.
  • Відчувши нездужання, залишайтеся вдома. Зверніться за медичноюдопомогою, якщо у вас підвищилася температура, з’явився кашель або дихання стало ускладненим.
  • Дотримуйтесь актуальних рекомендацій медичних фахівців, а також МОЗ і медустанови, де ви зазвичай проходите лікування.

Рекомендації Міністерства охорони здоров’яУкраїни та Червоного Хреста

Окрім дотримання безпечної дистанції поряд з людиною, що чхає або кашляє, українське МОЗ та Товариство Червоного Хреста радять користуватися медичними масками, які щільно прилягають до обличчя і повністю прикривають ніс, рот і підборіддя.

Також слід по можливості уникати контакту з продуктами тваринництва, свійськими або дикими тваринами, а в разі взаємодії з ними або домашніми тваринами мити руки з милом.

Крім цього, необхідно ретельно термічно обробляти м’ясні продукти під час приготування їжі.

Рекомендації Ради національної безпеки і оборони України

В РНБО, крім миття рук з милом не менше 20 секунд або із засобом для дезінфекції, а також вище вказаних рекомендацій ВООЗ та МОЗ, радять:

  • Не вживати антибіотиків чи противірусних препаратів. Наразі немає наукового підтвердження, що противірусні засоби запобігають зараженню коронавірусом. Антибіотики взагалі не знищують віруси, а діють тільки проти бактерій;
  • Мити поверхні, використовуючи засоби дезінфекції. Хімічні засоби дезінфекції, які можуть вбивати коронавірус: відбілювач, хлор, розчинники, 75% етанол, оцтова кислота і хлороформ.

Де можна отримати останню інформацію про коронавірус?

Актуальні дані про епідемію коронавірусу і способи індивідуального захисту від інфекції публікуються на сайті Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Останню інформацію про COVID-19 і профілактичні заходи можна знайти на сайті Міністерства охорони здоров’я України. Також всі актуальні відомості про коронавірус, пов’язані з Україною, публікуються Центром громадського здоров’я при МОЗ.