Меню навігації

Відеоматеріали

Новітні підходи щодо організації харчування в закладах загальної середньої освіти

Червень 15th, 2021

15.06. 2021 на базі ДНЗ «Охтирський центр ПТО» відбулося навчання  шкільних кухарів на тему “Новітні підходи щодо організації харчування в закладах загальної середньої  освіти”.  В заході взяли участь 41 кухар  з шкіл Охтирської міської ради, Тростянецької міської ради, Великописарівської селищної ради, Грунської сільської ради, Кириківської селищної ради, Комишанської сільської ради, Чупахівської селищної ради, Чернетччанської сільської ради.

     До учасників навчання з привітальним словом звернулася директор ДНЗ «Охтирський центр ПТО» Горобець А. В., яка налаштувала присутніх на плідну роботу.

     Пояснення щодо вимог НАССР в закладах загальної середньої  освіти присутнім надав начальник Охтирського відділу безпеки харчових продуктів та ветеринарної медицини Лисюк В.В..

     Багатьох кухарів цікавлять аспекти дієтичного харчування, тому Лебедь Н. Д., голова циклової методичної комісії харчових технологій висвітлила питання організації  харчування дітей з особливими дієтичними потребами (безглютенове та безлактозне меню) та сучасні способи приготування страв, які забезпечують збереження біологічної  цінності харчових продуктів.

     Безпека  організації харчування в закладах загальної середньої  освіти безпосередньо залежить від правил обробки кухонного інвентарю та обладнання, згідно вимог  НАССР, про що розповіла шеф-кухар ДНЗ «Охтирський центр ПТО» Коропченко Л. В. 

     Створення безпечних умов праці, безпечної експлуатації обладнання, зниження виробничого травматизму та професійних захворювань – це запорука здоров’я будь-якого робітника, особливо кухаря, тому це  були основні питання в доповіді заступника директора з навчально-виробничої роботи Ніжнік О.С.

      По завершенні теоретичної частини навчання проведені майстер-класи   по  приготуванню панкейків з безглютенового борошна , других страв за збірником Євгена Клопотенка  («фалафель» з салатом та соусом), які провели майстри виробничого навчання Кучер Т. Г.  , Кунченко В.Г. А також кухарі отримали знання з інноваційних кулінарних  технологій «Молекулярна кухня».

      В кінці заходу кухарі закладів загальної середньої  освіти отримали сертифікати про навчання, нові знання та масу позитивних емоцій.