Меню навігації

Відеоматеріали

Тиждень знань з безпеки життєдіяльності

Жовтень 20th, 2022

Дії під час оголошення сигналу «Повітряна тривога»

Щоб почути сигнал «Повітряна тривога» варто встановити на телефоні застосунок«Повітряна тривога». Також сигнал передається через систему оповіщення, регіональне радіо та телебачення, Telegram-канали «Карта повітряних тривог», «!Тривога .Сумська область» (аналогічна спільнота є у Viber).

Сигнал «Повітряна тривога» оголошується у разі можливих атак стратегічною авіацією, ракетами та дронами російської федерації.

Наша протиповітряна оборона фіксує запуск ракет і їх траєкторію, але не кінцеву точку призначення. Тобто вона може летіти над містом чи областю кудись далі. Але військові і регіональна влада зобов‘язані повідомити цивільне населення про потенційну небезпеку із повітря ті території, над якими потенційно може пролетіти ракета.

У випадку коли ви почули сигнал повітряної тривоги знаходячись вдома, швидко одягніться, візьміть тривожну валізку, яка має мітити запас їжі та води, особисті документи та пройдіть до найближчого укриття. У разі відсутності в радіусі 500 м від вашого будинку захисної споруди використовуйте для укриття підвальне приміщення під будинком.

Якщо ви не почули сигнал та у вас немає можливості швидко перейти у сховище, перейдіть до більш безпечного місця в квартирі: подалі від вікон, у коридор – під несучі стіні, або ванну (але закрийте рушником дзеркало).

Ні в якому разі не можна після сигналу «Повітряна тривога» залишатися в будинках, особливо на верхніх поверхах. адже внаслідок вибуху вони будуть руйнуватися від впливу ударної хвилі.

У випадку коли ви почули сигнал повітряної тривоги знаходячись в освітньому закладі, візьміть особисті речі та спустіться до най простішого укриття,  шлях до якого позначено стрілками.

У випадку коли ви почули сигнал повітряної тривоги знаходячись на вулиці сховайтеся в підвалах найближчих житлових будинків, магазинів, підземних паркінгах. Якщо ви знаходитеся в транспорті пригніться нижче рівня вікон та прикрийте голову руками. Якщо ви знаходитися за межами населеного пункту знайдіть заглиблення і заховайтеся, якщо поряд є лісосмуга, сховайтеся там (дерева забирають на себе розліт уламків).

Новою загрозою з повітря в умовах сьогодення стали атаки росії дронами-камікадзе, які несуть смертельну загрозу.

Навчальний фільм “Правила поведінки під час повітряної тривоги. Сирена – що робити?”

Ядерний удар – як врятуватися?

Разом до перемоги! Все буде Україна!